Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виробник алкогольних напоїв отримав спирт до зміни ставок акцизного податку, а реалізація вироблених алкогольних напоїв здійснюється після зміни ставок акцизного податку. Як сплатити акцизний податок та відобразити в декларації акцизного податку?

, опубліковано 12 серпня 2022 о 15:05

     Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до п. 217.1 ст. 217 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) суми податку, що підлягають сплаті, зокрема, з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об’єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов’язань.
     Об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації вироблених в Україні підакцизних товарів (продукції) (п.п. 213.1.1 п. 213.1 ст. 213 ПКУ).
     Базою оподаткування готової алкогольної продукції згідно з п. 214.4 ст. 214 ПКУ, зокрема, є об’єм та кількість реалізованої продукції.
     Ставки акцизного податку на алкогольні напої визначено п.п. 215.3.1 п. 215.3 ст. 215 ПКУ.
     Датою виникнення податкових зобов’язань щодо підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, є дата їх реалізації особою, яка їх виробляє, незалежно від цілей і напрямків подальшого використання таких товарів (продукції), крім випадків, зазначених у ст.ст. 225 та 229 ПКУ (п. 216.1 ст. 216 ПКУ).
     У ст. 225 ПКУ визначено механізм гарантування сплати акцизного податку з готової продукції при виробництві якої використовується спирт, а саме: сплата податку до отримання спирту або за векселем у терміни встановлені у такому векселі з урахуванням діючих ставок акцизного податку на момент отримання спирту. У подальшому така сума податкового зобов’язання з акцизного податку може бути скоригована виходячи з обсягів: фактично отриманого спирту, експортних операцій готової продукції, понесених фактичних втрат (в межах норм) спирту та готової продукції, а також у разі зміни розміру ставки акцизного податку на дату реалізації готової продукції.
     Враховуючи викладене, у випадку реалізації виробником готової алкогольної продукції після зміни розміру ставок акцизного податку, залишків готової спиртовмісної продукції та продукції, виробленої із залишків спирту, спиртової суміші, які утворилися до змін розміру ставок, акцизний податок обчислюється виходячи з обсягів реалізації такої продукції та ставок акцизного податку, чинних на момент реалізації незалежно від стану погашення податкового векселя (погашений чи непогашений).
     Форму декларації акцизного податку (далі – Декларація) та Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку (далі – Порядок № 14) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14.
     Відповідно до Порядку № 14 у разі складання Декларації виробниками алкогольних напоїв, які отримують спирт етиловий неденатурований для переробки на алкогольні напої заповнюються Розділ А «Податкові зобов’язання із спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива та продуктів із вмістом спирту етилового 8,5 відс. об’ємних одиниць та більше» та додаток 3 до «Розрахунок суми акцизного податку з алкогольних напоїв (ст. 225 розд. VI ПКУ) до Декларації (далі – Додаток 3).
     Заповнення Додатка 3 здійснюється відповідно до розд. V Порядку № 14. Так, у графах з 1 по 7 та в графі 9 декларуватимуться обороти, які фактично відбулися у звітному періоді, з урахуванням чинних у цей період ставок акцизного податку.
     Частина суми акцизного податку, обчислена у зв’язку зі зміною ставок, визначатиметься у графі 12 як різниця між діючою ставкою та ставкою, яка діяла на момент отримання спирту для виробництва відповідної продукції. Така сума враховується при обчисленні суми акцизного податку до сплати у графі 16 (гр. 10 - гр. 11 (+ або -) гр. 12 - гр. 13 - гр. 14 + гр. 15, де графа 12 - сума акцизного податку, обчислена у зв’язку зі зміною ставок акцизного податку, на яку зменшується або збільшується сума акцизного податку) та переноситься до розділу А Декларації.