Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До місцевого бюджету великий бізнес сплатив майже 2 мільярда гривень

, опубліковано 09 листопада 2021 о 15:48

За десять місяців 2021 року до місцевих бюджетів великим бізнесом, який знаходиться на обліку в Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків, було сплачено майже 2 млрд гривень.

«Забезпечення сталого наповнення місцевого бюджету є одним з пріоритетів роботи податкової служби. Порівняно з аналогічним періодом минулого року сплата до місцевого бюджету зросла на 55%, або на 700 млн гривень», - повідомила начальник Північного міжрегіонального управління Галина Феденко.

Протягом січня-жовтня місцевий бюджет отримав 946 млн гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 26,6%, або 200 млн гривень більше у порівнянні з минулорічними надходженнями.

Надходження з податку на прибуток підприємств збільшились у 2,3 рази та склали 826 млн гривень.

Також за десять місяців поточного року великим бізнесом було сплачено 141 млн гривень земельного податку, що на 28% більше минулорічного показника, та 9,6 млн грн податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що на 46% перевищує сплату за аналогічний період 2020 року.

Крім того, від великого бізнесу до місцевого бюджету надійшло 23 млн грн акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, що на 18,6% більше минулорічного показника.

«Сьогодні досить актуальним залишаються питання, пов’язані з тіньовим ринком зайнятості, коли держава втрачає значні кошти з несплачених податків, існують нерівноправні ринкові умови для здійснення підприємницької діяльності всіх суб’єктів господарювання у різних сферах, виникає соціальна напруга серед населення, коли громадяни отримують заробітну плату в «конвертах».

У разі порушення трудового законодавства працівники та роботодавці матимуть серйозні наслідки, зокрема:

– особам, які нелегально працюють, не враховується страховий стаж при виході на пенсію, не гарантовані інші соціальні гарантії, передбачені чинним законодавством, зокрема при тимчасовій непрацездатності, перебуванні у відпустці по пологах, по догляду за дитиною до трьох років, на випадок безробіття або нещасного випадку на виробництві та інше;

– роботодавці у разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи повний робочий час, підміни трудових відносин цивільно-правовими угодами, ризикують бути притягненні до відповідальності (адміністративної, кримінальної), а також застосування до них фінансової санкції відповідно до ч. 2 ст. 265 КЗпП України», - зауважила Галина Феденко.