Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємство залізничного транспорту відшкодує завдані збитки державі в розмірі 34 млн.грн. за вчинене правопорушення

, опубліковано 29 жовтня 2021 о 17:31

Нещодавно Верховним Судом прийнято рішення на користь Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків щодо визначення ДП «Укрспецвагон» грошового зобов’язання з податку на прибуток підприємств в сумі 34 млн.грн. за порушення в 2011 році ведення податкового обліку в частині формування складу валових доходів при безоплатному отриманні вагонів, що перебували на балансі інших підприємств залізничного транспорту.

Так, за результатами проведеної планової документальної перевірки ще в 2013 році встановлено ряд порушень законодавства з боку ДП «Укрспецвагон». Підприємство, намагаючись ухилитись від відповідальності за вчинені податкові правопорушення, звернулося до суду. Справа неодноразово переглядалася судами.

Суть справи така: платником податків безоплатно отримано на баланс піввагони для забезпечення виробничої потреби на підставі наказів Державної адміністрації залізничного транспорту України «Укрзалізниця». Але в податковому обліку сума нарахованої амортизації безоплатно отриманих піввагонів не була включена до складу доходів в порушення п. 137.17 ст. 137 Податкового кодексу України (в редакції, що діяла в момент вчинення спірних правовідносин).

Платник при розгляді справи в суді спробував довести, що нібито при проведенні перевірки перевіряючими не було враховано той факт, що безоплатне отримання підприємствами залізничного транспорту вагонів, тобто рухомого складу, не є доходом в розумінні норм  Податкового кодексу України (в редакції, що діяла в момент вчинення спірних правовідносин).

В свою чергу, під час судового розгляду фахівці Північного управління довели, що безоплатно отримані вагони є доходом, який повинен враховуватись у податковому обліку у складі доходів під час його зарахування на баланс платника податку. А у разі його не врахування у складі доходу під час зарахування на баланс, платник податку визнає їх доходами в сумі, що дорівнює сумі амортизації відповідних активів.