Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтвердив позицію Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП у справі щодо застосування штрафних санкцій

, опубліковано 28 вересня 2021 о 16:41

Завдяки правовій роботі, проведеній фахівцями Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків,  отримано позитивне рішення суду яким встановлено, що актом документальної позапланової перевірки правомірно визначено платнику податків штрафні санкції з ПДВ за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних на суму 2,6 млн.грн.

Платник не погоджуючись з винесеним контролюючим органом податковим повідомленням рішенням щодо правомірності застосування штрафу за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних за 2015-2016 роки звернувся до суду, посилаючись на те, що на час вчинення цього порушення не існувало порядку застосування штрафних санкцій, передбачених п. 120-1.1 ст. 120 ПК України.

Суд апеляційної інстанції визнав таке посилання  хибним, оскільки відсутність затвердженого Порядку не впливає на дію цієї статті Податкового кодексу України як такої та  не звільняє платника податків від відповідальності, передбаченої податковим законодавством за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування, а також  не свідчить про відсутність у контролюючого органу повноважень щодо застосування штрафних санкцій за вказане порушення.

 Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 14 квітня 2020 року у справі № 803/1316/16, від 29 травня 2020 року у справі № 804/7549/16 та від 04 червня 2020 року у справі № 820/1801/16-а.

Також, судами зазначено, що платник податків, відповідно до пункту 201.10 статті 201 Податкового кодексу України, був зобов`язаний реєструвати в ЄРПН податкові накладні у строк не пізніше п`ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складення.

Недотримання такого обов`язку відповідно до пункту 120-1.1 статті 120-1 Податкового кодексу України тягло за собою накладення на платника податків штрафу, розмір якого залежав від тривалості порушення терміну реєстрації.

Вказана справа безпосередньо пов’язана із тлумаченням  та застосуванням норм  законодавства і позитивні рішення по ній сприятимуть  надходженням до Державного бюджету України.