Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Позиція суду щодо дисконтування фінансових зобов’язань за правилами МСФЗ

, опубліковано 26 серпня 2021 о 18:19

Північним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків в ході судового розгляду доведено необхідність дисконтування зобов’язань за кредитними договорами, внаслідок чого було ухвалено судове рішення на користь контролюючого органу на суму майже 74 млн грн.

Судом зазначено, що сума дисконту (різниця між майбутньою та теперішньою вартістю зобов’язання) включається до складу доходів підприємства в момент утримання позики і до витрат – в процесі амортизації такого дисконту протягом строку користування позикою.

Тобто, всі фінансові зобов’язання, що утримуються до погашення, в подальшому обліковуються за амортизованою собівартістю, яка визначається як сума, за якою фінансове зобов’язання  оцінюється під час первісного визнання з вирахуванням амортизації будь-якої різниці між первісною вартістю та вартістю при погашенні, визначеної за методом ефективного відсотка.

Завдяки ретельній підготовці та злагодженій співпраці фахівців управління податкового аудиту та відділу супроводження судових справ доводи платника, що короткострокові зобов’язання не підлягають дисконтуванню, були відхилені судом.