Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова амністія: можливість цивілізованої легалізації активів громадян

, опубліковано 05 серпня 2021 о 16:53

Про запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування кореспонденту видання «Время» розповіла керівник Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Галина Феденко.

«На сьогодні досвід реалізації «податкової амністії», а далі мова піде про одноразове (спеціальне) добровільне декларування,  мають багато країн світу – Аргентина, Австралія, Бельгія, Франція, Німеччина, Данія, Італія, Індія, Голландія, Норвегія, Грузія та ін. В деяких країнах цей механізм впроваджували неодноразово», - повідомила очільниця міжрегіонального управління.

Закон про першу в Україні масову «податкову амністію» був ухвалений Верховною Радою та підписаний Президентом України.

Нормами цього Закону України №1539-IX від 15.06.2021, який набрав чинності 21 липня п.р., передбачена можливість цивілізованої легалізації активів, що були приховані від оподаткування.

Держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин.

Потенційно – це сотні мільярдів гривень, які можуть працювати на легальну економіку, а не приховуватись за різними схемами.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою  належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Одноразове добровільне декларування відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Саме протягом цього періоду громадяни зможуть подати добровільну декларацію до Державної податкової служби України.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов'язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок які значно менше ніж встановлений законодавством податок на доходи фізичних осіб. Загальна ставка одноразового збору – 5%, для закордонних активів – 9%, для активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики – 2,5%.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об'єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об'єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Одноразова (спеціальна) декларація подається виключно декларантом в електронній формі і є добровільним волевиявленням.

Держава гарантуватиме суб’єкту добровільного декларування звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства,  нерозголошення відомостей, що містяться в деклараціях, і невикористання цих відомостей у кримінальних розслідуваннях відносно декларанта. Необхідно звернути увагу, що майно чи активи, набуття яких містить ознаки кримінального правопорушення, не підлягає податковій амністії.

«Запровадження кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування буде сприяти стимулюванню детінізації доходів та підвищенню податкової культури громадян», - зазначила Галина Феденко.

https://bit.ly/2VBimh6