Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Урядом введено держрегулювання цін на бензин та дизпаливо

, опубліковано 17 травня 2021 о 17:51

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що урядом прийняті зміни до Постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», (далі - Постанова №1236) згідно яких на період дії карантину вводиться держрегулювання цін на бензин та дизпаливо та встановлено граничні рівні торговельної надбавки до їх середньої ціни.

Так, з 15 травня 2021 року встановлено граничний рівень торговельної надбавки (націнки) до середньої вартості пального на період дії карантину. Відповідно до вимог Постанови, продавці палива повинні враховувати цю надбавку під час встановлення роздрібної ціни на пальне, яке реалізується через мережу АЗС.

Гранична торговельна надбавка визначатиметься на підставі даних міжнародного інформаційного агентства Platts CIF NWE за попередню декаду з урахуванням акцизного податку та ПДВ.

Граничний рівень торговельної надбавки встановлено у таких розмірах:

-          не більше 7 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для дизельного палива;

-          не більше 5 гривень (включаючи ПДВ) на 1 літр для автомобільних бензинів.

Щомісяця до 3, 13 та 23 числа на офіційному веб-сайті Мінекономіки буде оприлюднюватися інформацію про середню вартість 1 літра дизельного палива та бензинів автомобільних.

Встановлення граничного розміру торговельної надбавки унеможливить маніпуляцію цінами, стабілізує ринок роздрібної торгівлі пальними та запровадить прозорий механізм ціноутворення.