Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оновлено Порядок реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в ЄРПН

, опубліковано 23 квітня 2021 о 20:00

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків звертає увагу платників податків, що 21 квітня Кабінет Міністрів України затвердив постанову №378 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних», затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 №1246.

Постанову №378 опубліковано в «Урядовому кур’єрі» №78 від 23.04.2021 р.

Постановою №378 передбачено:

  • введення узагальненого порядку реєстрації ПН та РК у вихідний або святковий день;
  • уточнення порядку внесення даних до ЄРПН на підставі судового рішення;
  • заміна поняття «електронний цифровий підпис» на «кваліфікований електронний підпис».

Так підкориговано порядок внесення даних до ЄРПН за судовим рішенням

Згідно зі змінами до п. 20 Порядку №1246 встановлюється, що внесення відомостей до Реєстру на підставі рішення суду, яке набрало законної сили, здійснюється з дотриманням вимог цього Порядку, а не тільки за умови проведення перевірок, визначених п. 12 Порядку №1246.

При цьому уточнено, що вимоги абзацу 10 п. 12 Порядку №1246 не застосовуються до податкової накладної та/або розрахунку коригування, реєстрацію яких зупинено в установленому порядку (а не загалом).

Заміна ЕЦП на КЕП

Постановою №378 передбачена заміна «електронного цифрового підпису» на «кваліфікований електронний підпис». Крім того, змінюється відповідно і закон, згідно з яким такий підпис отримується: Закон «Про електронний цифровий підпис» змінюється на Закон «Про електронні довірчі послуги».

Уточнено граничні строки реєстрації ПН та РК

Тепер в Порядку ведення ЄРПН буде універсальне посилання на строки реєстрації, визначні ПКУ. Тобто, якщо останній день реєстрації будь-якої ПН/РК, встановлений ПКУ, буде вихідним, святковим або неробочим днем, для ЄРПН цей день буде операційним. І це зручно, адже у разі внесення наступних змін до закону, в Порядку вони почнуть діяти одразу та не потребуватимуть додаткових уточнень.

Крім того, наголощується, що операційний день починатиметься саме з 00 хвилин 8-ої години і триватиме до 00 хвилин 20-ої години.

Крім того, в тексті Порядку слово «Про електронний цифровий підпис» замінено словами «Про електронні довірчі послуги» а слово «ДФС» - словом «ДПС».

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»: 

https://t.me/infoTAXbot 

 

Підписатись на телеграм-канал ДПС

https://t.me/tax.gov.ua