Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Топова помилка при погашенні узгоджених податкових зобов’язань, штрафних санкцій та пені при подачі уточнюючого розрахунку з ПДВ

, опубліковано 23 квітня 2021 о 15:34

Начальник відділу податкового адміністрування підприємств інших галузей Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Вікторія Савочкіна зазначила, що найпоширенішою помилкою при сплаті ПДВ у разі самостійного виявлення помилки (надання уточнюючого розрахунку) є здійснення сплати штрафних санкцій у розмірі 3% та пені в системі електронного адміністрування податку на додану вартість безпосередньо через електронний рахунок.

При поданні уточнюючого розрахунку з ПДВ у разі самостійного виявлення помилки в рамках п. 50.1 ст.50 Податкового кодексу України від 02.12.2010 N2755-VI (далі – ПКУ) платник податків здійснює сплату суми недоплати та штрафних санкцій у розмірі 3% наступним чином.

Відповідно до пп. «а» п. 50.1 ст.50 ПКУ суму недоплати та штрафних санкцій необхідно сплатити до подання уточнюючого розрахунку.

Джерелом самостійної сплати грошових зобов’язань з ПДВ (сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету), відповідно до абз.2 п.87.1 ст. 87 ПКУ є суми коштів, які обліковуються в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.

При цьому, п.25 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого Постановою КМУ № 569 від 16.10.2014 р. «Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість» (далі – Порядок), передбачено, що сплата  штрафних санкцій у розмірі 3% здійснюється платником ПДВ з поточного рахунку до  відповідного бюджету.

Крім того, при подачі уточнюючого розрахунку з ПДВ після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, відповідно до ст. 129 ПКУ здійснюється автоматичне нарахування пені.

Сплата пені здійснюється платником ПДВ також з поточного рахунку до відповідного бюджету (п.25 Порядку №569).

Слід зауважити, що нарахування пені не здійснюється, якщо виправити помилку протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання.

 

Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»: 

https://t.me/infoTAXbot 

 

Підписатись на телеграм-канал ДПС

https://t.me/tax.gov.ua