Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коди КОАТУУ та повідомлення за формою № 20-ОПП

опубліковано 19 квітня 2021 о 17:27

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що на заміну своєму попереднику, Класифікатору об'єктів адміністративно-територіального устрою України (КОАТУУ) прийшов Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ).

При цьому ДПС України надала пояснення, що в ситуації, коли унаслідок зміни адміністративно-територіального устрою змінилась адміністративно-територіальна одиниця, на території якої перебуває об'єкт оподаткування, тоді повідомлення № 20-ОПП подають з ознакою "3 - зміна відомостей про об'єкт оподаткування", у графах 6-7 повідомлення № 20-ОПП зазначають код та назва населеного пункту - адміністративного центру новоствореної територіальної громади згідно з КОАТУУ. Тому із впровадженням Кодифікатора ведення КОАТТУ буде припинено. Але у перехідний період для заповнення повідомлення № 20-ОПП може використовуватись КОАТУУ.

Такий порядок заповнення граф 6-7 повідомлення № 20-ОПП діятиме до завершення перехідного періоду - до запровадження нового Кодифікатора.

КАТОТТГ— національний реєстр адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад України, введений 26 листопада 2020 року наказом Міністерства розвитку громад та територій України (Мінрегіону) від 26.11.2020 р. № 290

Він призначений для створення, збирання, накопичення, обробки, обліку інформації щодо адмінтеродиниць та територій тергромад.

Його введення було наслідком адміністративно-територіальної реформи в Україні, розпочатої в 2015 році, протягом якої населені пункти сусідніх сільських, селищних та міських рад поступово об'єднувались в територіальні громади, та частиною якої було створення нових районів.

Нова чинна редакція кодифікатора затверджена Міністерством розвитку громад та територій України 12 січня 2021 року.

За ведення електронного реєстру відповідає Мінрегіон.

В новому Кодифікаторі адміністративно-територіальні одиниці поділені на п'ять рівнів:

Перший рівень— області,Автономна Республіка Крим, міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);

Другий рівень — райони в областях та в Автономній Республіці Крим;

Третій рівень — територіальні громади (в областях та в АРК);

Четвертий рівень — міста, села, селища (населені пункти);

Додатковий рівень — райони в містах (в тому числі в містах, що мають спеціальний статус).

Адміністративно-територіальні одиниці також поділені за категорією, кожна категорія має своє однолітерне скорочення:

О — області та АРК;

К — міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);

Р — райони в областях та в АРК;

Н — територіальні громади;

М — міста;

Т — селища міського типу;

С — села;

Х — селища;

В — райони в містах.

Код адміністративно-територіальної одиниці складається із літер «UA» (код України за ISO 3166-1), за якими слідують 17 цифр:

UA|ОО|РР|ГГГ|ППП|ММ|УУУУУ – де:

Перші дві цифри— це код адміністративно-територіальної одиниці першого рівня (області, АРК або міста зі спеціальним статусом), при чому він збігається із кодом, який ця одиниця мала в КОАТУУ (наприклад «80» для Києва, так само як і в КОАТУУ).

Наступні дві цифри — це код району.

Наступні три цифри — це код територіальної громади.

Ще три наступні цифри— це код населеного пункту.

Подальші дві цифри є кодом району в місті.

Останні п'ять цифр є унікальним ідентифікатором об'єкту.

Якщо якась із частин коду незастосовна до конкретної одиниці (наприклад код району в місті є незастосовним для територіальних громад), то в цій частині коду ставляться нулі. Наприклад село Нові Безрадичі має код «UA32120070080094229», і в цьому коді два нулі на одинадцятій та дванадцятій позиції (виділені жирним шрифтом) є кодом району в місті, і там стоять саме нулі, оскільки код району в місті не застосовується до сіл.

Список кодів областей (перші дві цифри коду КАТОТТГ— ОО у таблиці) повністю співпадає зі списком кодів КОАТУУ для областей.

 

Довідково:

Розпорядження КМ України від 12.06.2020 р. N 707- 730р Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій відповідних територіальних громад.

Постанова ВР України від 17 липня 2020 року N 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів».

Наказ Міністерства розвитку громад та територій України від 12 січня 2021 року N 3 «Про внесення змін до наказу Мінрегіону від 26 листопада 2020 року N 290», яким затверджено Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад для позначення об'єктів