Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості сплати за ліцензію на право виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, якщо СГ не здійснює господар

, опубліковано 05 липня 2022 о 13:15

      Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до ст. 4 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (із змінами та доповненнями) ліцензії на право виробництва спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах та пального видаються безстроково, а плата за них справляється щорічно.
     Ліцензія на право оптової торгівлі спиртом видається безстроково, а плата за ліцензію справляється за кожний наступний щорічний термін її дії (ст. 14 Закону № 481).
     Статтею 15 Закону № 481 встановлено, що ліцензії на право оптової торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, пальним, роздрібної торгівлі пальним та на зберігання пального видаються терміном на п’ять років органом виконавчої влади, уповноваженим Кабінетом Міністрів України, а плата здійснюється за кожний наступний щорічний термін дії ліцензії.
     Ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, видаються терміном на один рік. Плата за ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, справляється щоквартально рівними частками і зараховується до місцевих бюджетів згідно з чинним законодавством.
     При цьому, несплата чергового платежу за ліцензію є підставою для її анулювання. Ліцензія анулюється також на підставі заяви суб’єкта господарювання про анулювання своєї ліцензії.
     Згідно з ст. 18 Закону № 481 вважаються діючими ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії на право:
     виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах;
     виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.
     Обов’язки щодо сплати чергових платежів/дії щодо продовження ліцензії мають бути виконані суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні.
     Отже, якщо суб’єкт господарювання не здійснює господарську діяльність в період воєнного стану на території України, але має діючу ліцензію на відповідний вид діяльності, такий суб’єкт господарювання повинен сплачувати відповідні платежі за кожний наступний термін її дії. Обов’язок щодо сплати чергових платежів може бути виконаний суб’єктом господарювання протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні.
     У разі, якщо термін дії відповідної ліцензії закінчився у періоді воєнного, надзвичайного стану на території України, але після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні подасть заяву про продовження терміну дії відповідної ліцензії, такий суб’єкт господарювання повинен сплатити чергові платежі за відповідну ліцензію за весь термін подовження дії такої ліцензії протягом 30 днів, наступних за днем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану в Україні.
     Несплата чергового платежу за ліцензію є підставою для її анулювання.