Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Черговий он-лайн вебінар ВГО АППУ на тему: «Актуальні питання з податку на прибуток підприємств та ТЦУ» за участю платників податків та податківців

, опубліковано 22 лютого 2022 о 14:54

Сьогодні, 22 лютого 2022 року Генеральною дирекцією ВГО «Асоціація платників податків України» проведено вебінар у форматі відео-конференці на тему: «Актуальні питання з податку на прибуток підприємств та ТЦУ».

На он-лайн вебінарі від Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків були присутні: начальник управління податкового адміністрування Світлана Красна а також фахівці відділів податкового адміністрування та відділу трансфертного ціноутворення.

Відкрила захід Генеральний директор ВГО АППУ Людмила Герасименко та проінформувала про заплановану спільно з ДПС України робочу зустріч платників податків – членів Асоціації з органами податкової служби за участю представників ДПС України та територіальних податкових органів з питань податку на додану вартість.

Лекторами сьогоднішнього он-лайн вебінару були професійні фахівці:

-          начальник управління вдосконалення методології з податку на прибуток підприємств Департаменту методології ДПС України — Олексій Задорожний

-           та член Ради ВГО АППУ, аудитор, Керівник практики бухгалтерського і податкового обліку та трансфертного ціноутворення Юридичної Групи «EUCON — Лариса Врублевська.

В заході прийняли участь понад 100 платників податків — членів Асоціації з 16 регіонів.

У ході проведення вебінару Олексій Задорожний розповів про актуальні питання оподаткування податком на прибуток підприємств, а саме: докладно зупинився на останніх змінах до ПКУ, що набули чинності з 01.01.2022 р., оновленій формі податкової декларації з податку на прибуток підприємств, податковому обліку резервів, списанні безнадійної заборгованості, оподаткуванні доходів нерезидентів (податок на репатріацію), обговоренні останніх узагальнюючих податкових консультацій МФУ. Особливу увагу фахівець звенув на нові особливості застосування міжнародних договорів про усунення подвійного оподаткування.

Тему «Огляд ключових питань та змін у сфері трансфертного ціноутворення. Звітна кампанія 2021: контрольовані та неконтрольовані операції. Контроль в умовах карантину» освітила Лариса Врублевська.

Спікер докладно розкрила специфіку застосування останніх змін податкового законодавства з трансфертного ціноутворення, зокрема в частині проблем ідентифікації нетипових контрольованих операцій, оподаткування конструктивних дивідендів, складання документації ТЦ для КІК, впливу обставин пов’язаних з СOVID-19 на економічний аналіз операцій для цілей ТЦУ.

Окрім цього, Лариса Врублевська у своєму виступі приділила увагу питанням обґрунтування ділової мети для цілей ТЦУ, з урахуванням роз’яснень контролюючих органів, основним оновленням Рекомендацій ОЕСР та Керівництва ООН з трансфертного ціноутворення, особливостей їхнього врахування платниками податків при здійсненні контрольованих операцій, визначені об’єкта оподаткування та підготовки документації з ТЦУ, а також розкрила питання особливостей перевірок та штрафних санкцій з ТЦУ в період карантину, вказала тенденції розгляду судових спорів з питань ТЦУ.

Після викладення основних матеріалів Олексій Задорожний та Лариса Врублевська надала відповіді на запитання учасників заходу.