Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які дії підприємства у разі відкриття відокремленого підрозділу за межами території, де перебуває на податковому обліку?

, опубліковано 31 січня 2022 о 15:47

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що згідно з п.п. 168.4.3 ст. 168 ПКУ податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі наявності того, що вказаний відокремлений підрозділ веде бухгалтерський облік своїх операцій, має відокремлений баланс, реєструється в ЄДР, та йому делеговано юридичною особою право сплачувати податок на доходи фізичних осіб, юридична особа не зобов’язана згідно з вимогами ст. 63 ПКУ, розділів VII та VIII «Порядку обліку платників податків», затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588 (у редакції від 22.04.2014 № 462):

а) ставати на облік у відповідному контролюючому органі за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відокремленого підрозділу, в якому за трудовим договором будуть працювати (мати постійне місце роботи) співробітники цієї юридичної особи;

б) повідомляти про створення такого підрозділу контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подачі повідомлення за формою 20-ОПП.

Таке звільнення не застосовується:

- якщо юридична особа за місцезнаходженням означеного відокремленого підрозділу має інші підрозділи, майно, об’єкти оподаткування або об’єкти, які пов’язані з оподаткуванням,

- або через які провадиться діяльність, що не перебувають на балансі або у складі означеного відокремленого підрозділу, а перебувають на балансі юридичної особи,

- а також якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) до бюджету податок на доходи фізичних осіб – працівників такого відокремленого підрозділу.

Дане роз’яснення міститься в Узагальнюючій податковій консультації, яка затверджена наказом МФУ від 12.01.2022 № 7.