Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Яка інформація вказується у графі 6 «код за КОАТУУ/ КАТОТТГ» розд. 3 повідомлення за формою № 20-ОПП, яке формується в ЕК?

, опубліковано 05 січня 2022 о 17:57

      Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-УІ зі змінами та доповненнями платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування контролюючі органи за основним місцем обліку згідно з Порядком обліку платників податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами і доповненнями (далі - Порядок № 1588).
      Згідно з п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі - повідомлення № 20-ОПП, подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.
     Графи 6-7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» розділу 3 повідомлення № 20-ОПП заповнюється відповідно до Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі - Кодифікатор), затвердженого наказом Міністерства розвитку громад та територій від 26.11.2020 № 290, який впроваджений на заміну Класифікатора об’єктів адміністративно- територіального устрою України.
     Кодифікатор розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України за посиланням: Головна/Напрямки діяльності/Розвиток місцевого самоврядування/Адміністративно-територіальний устрій України/Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад/Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.
     Кодифікатор складається з кодів та назв об’єктів Кодифікатора адміністративно- територіальних одиниць та територій територіальних громад, що розподілені на п’ять рівнів:
1.     Перший рівень - Автономна Республіка Крим, області, міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь);
2.     Другий рівень - райони в областях та в Автономній Республіці Крим;
3.     Третій рівень - території територіальних громад в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим;
4.     Четвертий рівень - міста, селища міського типу, села, селища (населені пункти);
5.     Додатковий рівень - райони в містах (в тому числі, в містах, що мають спеціальний статус).
6.     «Категорія об’єкта», де: О - Автономна Республіка Крим, області; К - міста, що мають спеціальний статус (Київ та Севастополь); Р - райони в областях та Автономній Республіці Крим; Н - території територіальних громад (назви територіальних громад) в областях, територіальні громади Автономної Республіки Крим; М - міста; Т - селища міського типу; С - села; X - селища; В - райони в містах.
     Перші два символи Кодифікатора «UA», за якими слідують 17 цифр.
   Отже, для заповнення Графи 6-7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» розділу 3 повідомлення № 20-ОПП знаходимо у Кодифікаторі назву об’єкта (наприклад місто Трускавець), визначаємо категорію об’єкта «М» (місто), яка відповідає четвертому рівню, та у графу 6 повідомлення № 20-ОПП вносимо значення иА46020090010062870.