Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як здійснюється зняття ознаки платника податку на прибуток стосовно відокремленого підрозділу нерезидента після взяття на облік нерезидента як платника податку на прибуток?

, опубліковано 08 грудня 2021 о 15:19

      Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до п. 60 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) нерезиденти (іноземні компанії, організації), які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які до набрання чинності цим Законом належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, і станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов’язані протягом трьох місяців подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому пунктом 64.5 статті 64 ПКУ.
     Постійні представництва нерезидентів, які були зареєстровані платниками податків (у тому числі податку на прибуток підприємств) у періодах до 1 січня 2021 року, залишаються платниками таких податків відповідно до вимог цього Кодексу до реєстрації як платники податків (у тому числі податку на прибуток підприємств) відповідних нерезидентів.
     Отже, зняття ознаки платника податку на прибуток стосовно відокремленого підрозділу нерезидента (представництва, філії, тощо) проводиться після реєстрації нерезидента платником податку на прибуток. Подання відокремленим підрозділом заяви про зняття такої ознаки не вимагається. Зняття ознаки платника податку на прибуток з відокремленого підрозділу проводиться контролюючим органом одночасно із внесенням ознаки платника податку на прибуток щодо відповідної іноземної компанії.
     Можливі випадки, коли іноземна компанія і її відокремлений підрозділ, зареєстрований платником податку на прибуток, перебувають на обліку в різних контролюючих органах, наприклад, коли відокремлений підрозділ перебуває на обліку в органі, що здійснює супроводження великих платників податків або коли іноземна компанія має два і більше відокремлених підрозділи, що зареєстровані в різних контролюючих органах платниками податку на прибуток. У цих випадках зняття ознаки платника податку на прибуток з відокремленого підрозділу здійснюється після отримання відомостей про реєстрацію іноземної компанії платником податку на прибуток від іншого контролюючого органу, від відокремленого підрозділу чи із реєстру платників податків- нерезидентів.
     Після зняття ознаки платника податку на прибуток відокремлений підрозділ (представництво) нерезидента залишається на обліку як платник податків до його закриття. Відокремлений підрозділ, наприклад, може бути зареєстрований платником податку на додану вартість, акцизного податку та/ або є податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб, військового збору, платником єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.