Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов’язок подання фізичною особою-платником податків відомостей про зміну облікових даних до контролюючих органів

, опубліковано 06 грудня 2021 о 13:34

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків інформує, що відповідно до наказу Міністерства фінансів України від 29.09.2017 №822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків» фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків шляхом подання заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків за встановленою формою.

Громадяни України подають документи до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, - до будь-якого контролюючого органу. Документи також можуть бути подані через центри надання адміністративних послуг.

Фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати контролюючим органам відомості про зміну даних, які вносяться до Облікової картки / Повідомлення, протягом місяця з дня виникнення таких змін у порядку, визначеному цим Положенням.

Зокрема, при зміні прізвища, ім’я, по батькові, адреси проживання, нумерації будинків, перейменування вулиць, заміни документа, що посвідчує особу, платнику податків необхідно подати до відповідної податкової інспекції заяву про внесення змін за ф. №5ДР або ф. №5ДРП для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків.

Своєчасне внесення змін даних по платнику забезпечить актуальність його облікової картки в Державному реєстрі фізичних осіб та забезпечить достовірність отримання інформації на запити платника.