Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Єдиний рахунок для сплати податків, зборів, інших платежів та єдиного внеску: особливості використання

, опубліковано 01 грудня 2021 о 15:56

Про актуальні питання щодо використання платником єдиного рахунку для сплати податків розповів заступник начальника Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Валерій Любічев.

Він нагадав, що єдиний рахунок для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний рахунок) було запроваджено згідно із Законами України від 04.10.2019 № 190-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» та від 13.04.2020 № 559-IX.

Порядок функціонування єдиного рахунку та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади затверджено Постановою Кабінету міністрів України від 29.04.2020 № 321.

«Відповідно до зазначених нормативних документів з 1 січня 2021 року платники мають можливість сплачувати на єдиний рахунок грошові зобов’язання та/або податковий борг, включаючи штрафні санкції та пеню, з податків та зборів, передбачених Податковим кодексом України, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та інші платежі, контроль за справлянням яких покладено на ДПС. Єдиний рахунок не може використовуватись для сплати ПДВ, акцизного податку з реалізації пального  та спирту етилового та сплати частини чистого прибутку (доходу) до бюджету державними та комунальними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями», - зазначив Валерій Любічев.

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки:

Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J1307001.

Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок.

Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Заступник начальника звернув увагу, що платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року. Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня, що настає за днем подання ним повідомлення про використання такого рахунку. У разі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку, виключення такого платника з реєстру відбудеться з 1 січня календарного року, що настає за роком, в якому було подано повідомлення про відмову від використання єдиного рахунку.

Актуальна інформація щодо руху коштів на єдиному рахунку доступна в електронному кабінеті платника.