Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Начальник Полтавського відділу адміністрування підприємств Ольга Карабінська взяла участь у заході Полтавської асоціації бізнесу

, опубліковано 24 листопада 2021 о 12:45

Начальник Полтавського відділу адміністрування підприємств Ольга Карабінська взяла участь у заході Полтавської асоціації бізнесу за участі Директора Школи перемовин ННІК керівника програми «Перемовини та врегулювання конфліктів», експерта з перемовин Вадима Рахліса.

Приводом для спілкування та обговорень у ході зустрічі стало підписання Закону «Про медіацію»

Головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком 23 листопада 2021 року  підписано Закон «Про медіацію».

Як зазначив Голова ВР, - «Це надзвичайно важливий документ, що дозволить вирішити свої суперечки, не звертаючись до суду. Він запроваджує та врегульовує статус медіатора - незалежної та неупередженої особи, за допомогою якої сторони можуть врегулювати конфлікт чи спір шляхом переговорів.

Документом визначаються правові засади та порядок проведення медіації в Україні. Зокрема, визначається, що медіація – це позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

Передбачається, що процедура медіації застосовуватиметься у будь-яких конфліктах (спорах), які виникатимуть у межах цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносин, а також у кримінальних провадженнях при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та в інших сферах суспільних відносин.

При цьому фізичні та юридичні особи зможуть звернутись до медіатора для проведення медіації як до звернення до суду, третейського суду, міжнародного комерційного арбітражу, так і під час судового, третейського чи арбітражного провадження або під час виконання рішення суду, третейського суду чи міжнародного комерційного арбітражу.

Медіація проводитиметься за взаємною згодою сторін згідно з принципами добровільності, конфіденційності, незалежності та нейтральності, неупередженості медіатора, самовизначення та рівності прав сторін медіації.

Водночас законом встановлюється, що статус медіатора зможе набути будь-яка фізична особа, яка має вищу освіту та пройшла базову підготовку у сфері медіації в Україні або за її межами. Реєстри медіаторів зможуть вести об’єднання медіаторів, організації, що забезпечують проведення медіації, а також органи державної влади та органи місцевого самоврядування, які залучають медіаторів або послугами яких користуються.

Очікуваний результат від нового закону це зниження навантаження на суди, зменшення витрат бізнесу й держави на судочинство та скорочення тривалості розгляду спорів.

Наразі були обговорені питання можливостей і механізмів застосування медіації у податкових відносинах.