Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Фізичні особи – платники податків! Своєчасно повідомляйте до контролюючого органу про зміну даних

, опубліковано 24 листопада 2021 о 11:34

Великі платники податків, в переважній більшості, мають багаточисельні колективи працівників, частиною корпоративної культури яких є дотримання законодавства та соціальної безпеки трудового колективу.

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що відповідно до п. 70.7 статті 70 ПКУ та пункту 1 розділу IХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 (зі змінами та доповненнями, далі – Положення № 822) фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних (прізвища, ім’я, по батькові, нумерації будинків, перейменування вулиць тощо), які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5ДР (додаток 12 до Положення № 822).

Платникам слід знати, у разі якщо фізична особа не оновлює свої особисті дані, то у подальшому може зіштовхнутися з певними труднощами, зокрема, що актуально на даний час, формування сертифікатів про вакцинацію проти гострої респіраторної хвороби COVID-19 через Єдиний портал державних послуг «ДІЯ», а також оформлення електронних листків тимчасової непрацездатності.

 

При цьому, заяви подаються особисто або через представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу.

У разі подання заяви через представника, необхідно пред’явити документ, що посвідчує особу представника, та документ, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопію, а також довіреність, засвідчену у нотаріальному порядку.

Для заповнення заяви за формою № 5ДР використовуються дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних (підпункти 2, 3 розділу IХ Положення № 822).

В електронному вигляді заява за формою № 5ДР подається через меню «ЕК для громадян»/«Облікова картка фізичної особи – платника податків. Форма 1ДР/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Форма 5ДР» приватної частини Електронного кабінету за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua.

Для приєднання до заяви ф. №5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми» (формат файлу pdf/jpeg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

З рекомендаціями щодо подання заяви за формою № 5ДР через Електронний кабінет фізичні особи можуть ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: «Головна/Фізичним особам/Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків». А також особисто звернутися до Центру обслуговування платників податків за своєю податковою адресою (місцем проживання).