Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відтепер по-новому визначатиметься нормативна грошова оцінка землі

, опубліковано 11 листопада 2021 о 16:10

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з  великими платниками податків інформує, що з 10 листопада почали діяти нові правила розрахунку нормативної грошової оцінки землі.

Так 10 листопада в «Урядовому кур’єрі» №216 було опубліковано постанову «Про затвердження методики нормативної грошової оцінки земельних ділянок» від 03.11.2021 р. №1147.

Як зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, раніше одночасно існували три різні методики оцінки. Як наслідок, показники оцінки сусідніх ділянок могли дуже відрізнялися між собою. У громади була необхідність розробляти й затверджувати три різних види технічної документації. Аграрії, промисловці, органи місцевого самоврядування знають як багато економічних питань прив’язано до НГО земельних ділянок, адже без неї не можна ні сплатити плату за землю, ні продати майно, ні здати його в оренду.

Відтепер нормативно-грошова оцінка визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на чітко визначений норматив капіталізованого рентного доходу та п'ять коефіцієнтів, які залежать від розташування, призначення та якості земельного активу. Іншими словами: те, наскільки близько земельна ділянка розташована до великих міст чи курортно-рекреаційних об'єктів; чи є вплив радіаційного забруднення; яке її цільове призначення; які регіональні та зональні фактори її місце розташування, – це все впливатиме на кінцевий розмір НГО.