Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На Харківщині викрили схему ухилення від сплати ПДВ на суму понад 114 мільйонів гривень

, опубліковано 19 жовтня 2021 о 13:48

Північним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків в межах відпрацювання завдань Тимчасової слідчої комісії Верховної ради України викрито суб’єкта господарювання, який протягом 2019-2020 років здійснив експорт сільгосппродукції невідомого походження, при цьому змінімізував сплату податку на додану вартість.

Основним видом діяльності такого СГ є оптова торгівля деталями та приладдям для автотранспортних засобів, а операції з експорту олії соняшникової не відповідають основному виду діяльності підприємства.

Перевіркою з’ясовано, що постачальники олії соняшникової є суб’єктами господарювання з ознаками ризиковості: відсутність найманих працівників та основних фондів; не подання контролюючому органу податкової та фінансової звітності; по всіх постачальниках спостерігається обрив ланки постачання сировини та вони є фігурантами численних кримінальних проваджень.

В ході перевірки підприємством надано сертифікати якості олії соняшникової, в яких зазначено «виробників», які ніби – то надавали послуги переробки, при цьому по таких підприємствах встановлено відсутність виробничих потужностей, акредитованих лабораторій, найманих працівників.

Надалі придбаний товар експортується за договорами комісії через комісіонерів, які створені у терміни проведення операції з реалізації олії соняшникової та здійснювали діяльність протягом двох-трьох місяців з моменту реєстрації, в подальшому не звітують, не в повному обсязі відображають доходи від господарської діяльності, чисельність 1-2 особи.

В результаті проведених операцій валютна виручка від нерезидентів за відвантажену на експорт олію соняшникову до України не надійшла.

Внаслідок таких оборудок підприємство ухилилось від сплати податку на додану вартість у сумі понад 114 млн грн.