Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про важливі новації для платників податку на прибуток

, опубліковано 29 вересня 2021 о 09:13

Напередодні кореспонденту видання «Время» про важливі новації для платників податку на прибуток розповіла заступник начальника Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП Тетяна Самойленко.

«Хочу звернути увагу платників податку на прибуток, що наказом Міністерства фінансів України від 27.08.2021 року № 484, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 21.09.2021 за № 1236/36858, затверджено зміни до форми Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній та Порядку його складання.

Цей наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування 24 вересня 2021 р. в «Офіційному віснику України» №74», — зазначила заступник начальника міжрегіонального управління.

Найважливішими із змін є наступні:

В оновленій формі не потрібно зазначати дані про суму сукупного консолідованого доходу міжнародної групи компаній (далі – МГК). Також виключено вимогу щодо надання інформації про обмінний курс, який застосовується платником податків при перерахунку валюти звітності МГК, відмінної від євро у євро.

Натомість впроваджено інший підхід, який передбачає інформування контролюючих органів про один з трьох інтервалів за сумою сукупного консолідованого доходу МГК.

 «Нагадаю, що Міжнародна група компаній — це дві або більше юридичних особи або утворення без статусу юридичної особи, які є податковими резидентами різних країн та пов’язані між собою за критеріями володіння або контролю таким чином, що згідно з МСФЗ або іншими міжнародно визнаними стандартами фінансової звітності обов’язковою є підготовка консолідованої фінансової звітності або підготовка консолідованої фінансової звітності була б обов’язковою у разі, якщо акції (корпоративні права) однієї з таких юридичних осіб перебували б в обігу на фондовій біржі.

Таке визначення з’явилося в Податковому кодексі України (далі -  ПКУ) завдяки Закону №466-ІХ від 16.01.2020. А за оновленим пп. 39.4.2 ПКУ платники податку на прибуток, які у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов’язані подавати до 1 жовтня року, що настає за звітним, не тільки Звіт про контрольовані операції, а й Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній», — зауважила Тетяна Самойленко.

 Більш детальна інформація в інтерв’ю за посиланням:

https://timeua.info/aktualnoe-segodnya/z-24-veresnya-2021-roku-onovleno-formu-ta-poryadok-skladannya-povidomlennya-pro-uchast-u-mizhnarodnij-grupi-kompanij/