Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи оподатковуєтся ПДВ продаж майнових прав на нерухомість?

, опубліковано 06 вересня 2021 о 15:00

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з  великими платниками податків повідомляє, що відповідно до ст. 3 Закону України від 12.07.2001 № 2658-ІІІ "Про оцінку майна, иайнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні" майновими правами визнають будь-які права, пов'язані з майном, відмінні від права власності, у тому числі права, які є складовими частинами права власності (права володіння, розпорядження, користування), а також інші специфічні права (права на провадження діяльності, використання природних ресурсів тощо) та права вимоги.

В розумінні пп. 14.1.191 ПКУ постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Під постачанням послуг розуміють будь-яку операцію, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Для цілей оподаткування ПДВ операція з постачання майнових прав на об'єкт нерухомого майна для продавця вважають операцією з постачання об'єкта нерухомого майна.

Тому операції з постачання майнових прав на об'єкти нерухомого майна виступають об'єктом оподаткування ПДВ.