Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники отримали відповіді на запитання щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 13 серпня 2021 о 11:32

На питання платників під час «гарячої лінії»  відповідала начальник Управління податкового адміністрування Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Світлана Красна.

Платників зацікавили питання про юридичні наслідки неподання одноразової (спеціальної) добровільної декларації особами, які мають право на таке декларування та чи має можливість декларант уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій добровільній декларації.

 Відповідь на запитання щодо юридичних наслідків неподання одноразової (спеціальної) добровільної декларації особами, які мають право на таке декларування була наступна.

 

Одноразове (спеціальне) декларування є добровільним. Разом з тим, якщо особа, яка має право на одноразове (спеціальне) декларування не скористується ним (тобто не подасть декларацію), така особа буде вважатися такою, що повідомила контролюючий орган про те, що станом на 31 серпня 2022 року (дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування): у власності такої фізичної особи відсутні активи, одержані (набуті) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів, та/або про те, що склад та обсяг таких активів (тобто активів, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів) у власності такої фізичної особи перебуває в межах активів до яких не здійснюється нарахування та сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

 

На запитання чи має можливість декларант уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій добровільній декларації відповіли, що згідно Закону України від 15 червня 2021 року № 1539  декларант, у період проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування, має право уточнити інформацію, зазначену у попередньо поданій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Зробити це можна виключно шляхом подання нової одноразової (спеціальної) добровільної декларації у порядку, визначеному нормами Податкового кодексу України.

При цьому попередньо подана одноразова (спеціальна) добровільна декларація, інформація з якої уточнюється, вважається анульованою. Після завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування платник податків має право подати уточнюючий розрахунок до раніше поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації.

У разі збільшення бази для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у новій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації здійснюється доплата різниці між визначеною у новій одноразовій (спеціальній) добровільній декларації сумою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування і сумою збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, сплаченою відповідно до попередньо поданої одноразової (спеціальної) добровільної декларації.