Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резидентам та нерезидентам необхідно дотримуватись вимог валютного законодавства

, опубліковано 06 серпня 2021 о 11:55

Північним Міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків здійснюється відпрацювання виявлених агентами валютного нагляду фактів ненадходження в установлені Національним банком України граничні строки розрахунків грошових коштів чи товарів.

Так, після введення в дію Закон України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 №2473-VIII (далі Закон №2473) відбулися значні пом’якшуючі зміни з дотримання резидентами та нерезидентами вимог валютного законодавства, а саме:

-  Збільшено граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними операціями з 180 на 365 днів;

- Скасовано валютний нагляд за експортно-імпортними операціями сума яких є менша, ніж розмір, що установлений для фінансових операцій, що підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу (сума дорівнює 400 тис грн), крім дроблення операцій з експорту товарів або дроблення валютних операцій;

- Скасовано обов’язковість реєстрації резидентами в Національному банку України позик наданих нерезидентами;

- Скасовано спеціальні санкції за порушення строків розрахунків;

- Скасовано щоквартальне декларування валютних цінностей, доходів та майна, що знаходяться за її межами;

Фінансові санкції за порушення валютного законодавства залишились незмінними.

Так відповідно до ст. 13 Закону №2473 порушення резидентами строку розрахунків тягне за собою нарахування пені за кожний день прострочення в розмірі 0,3 відсотка суми неодержаних грошових коштів.

При цьому, на пеню, яка нарахована відповідно Закону №2473, не поширюється положення п.521 підрозділу XX "Перехідні положення" ПКУ.

Всі ці зміни в законодавстві спрямовані на забезпечення фінансової стабільності, економічного та соціального розвитку країни.

Валютний нагляд в Україні здійснюється Національним банком України, та у разі виявлення порушень, органи валютного нагляду мають право здійснювати перевірки з питань дотримання вимог валютного законодавства.

Так за результатами відпрацювання повідомлень від Національного банку України за січень – липень 2021 року Північним Міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків було донараховано 5,2 млн грн.