Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Від Руської правди до Конституції. Законотворчі процеси в історії України

, опубліковано 19 липня 2021 о 18:35

Керівництво та працівники Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків в рамках проведення заходів до Дня Конституції за сприяння Харківського історичного музею імені М.Ф.Сумцова  долучилися до історії державотворення та прослухали лекцію старшого наукового співробітника «Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова» Сергія Дейнеко.

Декілька фактів з історії.

Слово «конституція» латинського походження як і значна частина слів, пов’язаних зі сферою державного управління. У стародавньому Римі це слово позначало акти імператора, які слід було неухильно виконувати.

Шлях створення Конституції України був досить тривалий: від часів Ярослава Мудрого до 20 століття.

У 1996 р. 27 червня почався розгляд запропонованого документа у Верховній Раді. У ніч з 27 на 28 червня 1996 р. (загалом безперервно 23 години) Верховна Рада України після багатомісячних дебатів, ухвалила Конституцію, яка замінила стару радянську, взірця 1978 року. Проголосували за новий закон 315 депутатів. Країна цього дня отримала діючу і сьогодні Конституцію України.

Наша теперішня Конституція, яка була прийнята в 1996 р., є однією з найдовших у світі. Вона складається з 15 розділів. 161 стаття зібрана в 14 глав, а XV розділ містить 17 перехідних положень. Тексту Конституції передує Преамбула.

Наприкінці заходу зацікавлені слухачі задавали питання та отримували на них відповіді, а начальник Північного міжрегіонального управління Галина Феденко подякувала Сергію Дейнеко за глибоку та змістовну інформацію, почуту під час лекції, а також висловила думку про важливість даного документу.

«Хочу звернути увагу на необхідність виховання ще змалку у підростаючого покоління в будь-якій доступній формі розуміння, що Конституція є основним Законом, в якому закріплено суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, а також визначено не тільки основні обов’язки громадян, але й їх основні права», - зауважила очільниця міжрегіонального управління.