Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи відображається у податковій звітності з ПДВ сума ПДВ, зазначена у податковій накладній, що була складена на підставі податкового повідомлення-рішення за формою «ПН»

, опубліковано 02 липня 2021 о 11:53

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що форма та порядок надіслання податкового повідомлення-рішення (далі – ППР) визначено Порядком надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 22.01.2016 за № 124/28254 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 1204).

ППР за формою «ПН» складається у разі відсутності складання та/або реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) протягом граничних строків, передбачених ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) (попередження про необхідність складання та/або реєстрації податкової накладної), виявлення контролюючим органом помилок при визначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної (попередження про необхідність виправлення платником податку – продавцем помилок при визначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної).

За змістом ППР, складеного за формою «ПН», у випадку якщо на підставі акта та/або за даними ЄРПН встановлено відсутність складення та/або реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ податкових накладних/розрахунків коригування на суму ПДВ платник податку попереджається про необхідність скласти та/або зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування у строк, визначений п. 120 прим.1.2 ст. 120 прим.1 ПКУ та згідно зі ст. 120 прим. 1 ПКУ застосовується штраф у відповідному розмірі.

Нормами податкового законодавства передбачено відображення у податковій звітності з ПДВ операцій, здійснених платником податку, а не податкових накладних, які складаються за такими операціями.

Таким чином, якщо платником податку відображено у податковій звітності з ПДВ операцію, за якою податкова накладна не була складена, то обсяги постачання та сума податку, зазначені у податковій накладній, що була складена на підставі податкового повідомлення-рішення за формою «ПН», повторно в декларації з ПДВ не відображаються.

Якщо така операція не була відображена у податковій звітності з ПДВ, то податкові зобов’язання за такою операцією донараховуються контролюючим органом за результатами перевірки, і додатково в декларації не вказуються.