Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Від погашення податкового боргу платників Північного міжрегіонального управління ДПС до бюджетів надійшло 247,9 мільйонів гривень

, опубліковано 25 червня 2021 о 18:06

Як повідомила заступник начальника Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Тетяна Самойленко протягом січня – травня 2021 року за результатами вжитих заходів із погашення податкового боргу  до зведеного бюджету надійшло 247,9 млн грн, що майже на 20 відсотків більше, ніж за відповідний період минулого року.

З початку поточного року податковий борг зменшено на 3,6 млн грн.

Одним із важливих напрямків роботи управління є скорочення податкового боргу та збільшення надходжень до місцевого бюджету.

З початку року податковий борг до місцевого бюджету скоротився на 2,8 млн грн.

За рахунок вжитих заходів були забезпечені: надходження у сумі 229,5 млн грн за рахунок направлення податкових вимог та опису майна в податкову заставу, стягнення з банківських рахунків боржників – 2,1 млн грн, стягнення за рахунок вилучення готівки – 1,4 млн грн.

У загальній сумі податкового боргу найбільшу питому вагу складає податковий борг підприємств комунальної власності - 429,9 млн грн, або 41,2 відсотків.

Північним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків проводиться робота відповідно до ст. 96 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (зі змінами та доповненнями) з органами влади, до сфери управління яких належить майно цієї категорії платників.

Упродовж січня-травня 2021 року до судових органів направлено та на даний час знаходиться на розгляді позови про стягнення боргу на суму 516,0 млн грн.

Заборгованість з єдиного внеску погашено на суму 7,2 млн грн.

Звертаємо увагу платників, що самостійно перевірити свій стан розрахунків з бюджетом, зокрема, наявність заборгованості, можливо в Електронному кабінеті в приватній частині за допомогою електронного ключа за посиланням:

https://cabinet.tax.gov.ua

Інформація про суб’єктів господарювання, які мають податковий борг також розміщена на сайті ДПС за посиланням:

 https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/pereliki-/296361.html

Крім того, повідомляємо, що до переліку адмінпослуг, які надаються платникам податковими органами, включено надання довідки про відсутність заборгованості. Отримання її в органах ДПС безоплатне.

 

Для отримання даної довідки платник подає заяву встановленої форми. Заява подається платником (на його вибір):

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) довідку буде подано платником.

За відсутності у платника податкового боргу, недоїмки зі сплати єдиного внеску та іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноважений орган формує довідку протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

«Усі платники зобов’язані сумлінно виконувати вимоги чинного законодавства, своєчасно сплачувати податки та не допускати виникнення податкового боргу» - зазначила Тетяна Самойленко.