Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Євген Олейніков: Налагодження автоматичного обміну податковою інформацією є стратегічним пріоритетом

, опубліковано 23 червня 2021 о 11:50

Кроки України у напрямі запровадження автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки за стандартом CRS обговорювалися під час зустрічі в.о. Голови ДПС Євгена Олейнікова з керівництвом та експертами Глобального форуму з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей. Участь у заході також взяли представники Міністерства фінансів України.

«Питання належного налагодження автоматичного обміну інформацією є одним зі стратегічних пріоритетів у роботі ДПС і ми налаштовані на досягнення прогресу і кінцевого результату у цьому напрямі. Багато вже було зроблено для досягнення цієї мети. Зараз ми все систематизували і визначилися з тими ключовими напрямами і завданнями, які маємо вирішити для досягнення подальшого прогресу», – наголосив Євген Олейніков.

За його словами, для успішного впровадження стандарту CRS було створено робочу групу, до складу якої увійшли представники профільних департаментів, які будуть як відправниками такої інформації, так і її користувачами. ДПС вже проведено низку заходів щодо імплементації стандарту автоматичного обміну інформацією, затверджено орієнтовний план заходів з впровадження CRS.

Наразі фахівцями служби підготовлено відповіді для опитувальника щодо конфіденційності та захисту інформації в ДПС, надісланого експертами Глобального форуму для визначення стану готовності податкової служби до здійснення автоматичного обміну інформацією з точки зору наявності необхідних норм та практик для забезпечення конфіденційності обміну податковою інформацією за допомогою відповідних інструментів.

«ДПС зацікавлена, щоб продовжити взаємодію з Глобальним форумом для проходження оцінки і виконання усіх подальших кроків, необхідних для того, щоб на практиці реалізувати процес автоматичного обміну інформацією. Ми готові до плідної роботи задля успішного досягнення результату», – підкреслив Євген Олейніков.

Участь України у системі автоматичного обміну інформацією дозволить отримувати від інших країн - учасниць в автоматичному режимі дані про наявність за кордоном активів у резидентів України, визначати як ці кошти туди потрапили та чи були сплачені з них податки. Тобто фактично мова йде про прозорість фінансових потоків та контроль з боку держави за повнотою сплати податків.

Під час засідання експерти Глобального форуму в цілому позитивно оцінили готовність ДПС до імплементації стандарту. Зокрема, зазначалося, що за наслідками проведеного експертною групою попереднього аналізу зроблено висновки, що в ДПС належним чином організована система інформаційної безпеки та система у сфері управління людськими ресурсами. Наголошувалося й на потужній системі ІТ-безпеки. На думку експертів, це дає підстави прогнозувати приєднання України до системи обміну податковою інформацією вже у 2023 році.

Водночас є певні моменти, які податківцям потрібно ще доопрацювати задля успішного результату. Експерти Глобального форуму запевнили представників ДПС у подальшій співпраці та наданні технічної допомоги задля отримання високої оцінки готовності для приєднання до системи.

Нагадаємо, що Глобальний форум – це багатостороння структура, створена рішенням Ради Організації економічного співробітництва та розвитку у 2009 році. Форум нараховує 162 учасники, серед яких всі країни G20, країни-члени ОЕСР, міжнародні фінансові центри та країни, що розвиваються.

Ця організація уповноважена країнами G20 сприяти ефективному дотриманню міжнародних стандартів з прозорості та обміну інформацією для податкових цілей, об’єднанню міжнародних зусиль для боротьби з ухиленням або несплатою податків, незаконними фінансовими потоками. Крім того, Глобальний форум забезпечує технічне сприяння при імплементації таких стандартів.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX