Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники податків отримали відповіді на запитання щодо повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені

, опубліковано 11 червня 2021 о 19:07

Під час «гарячої лінії» з платниками податків заступник начальника відділу електронних сервісів Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Ірина Водолажська надала відповіді на актуальні питання щодо повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені.

Надаємо запитання та відповіді на них.

Як повернути помилково сплачений податок?

Порядок повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов'язань та пені затверджено наказом Міністерства фінансів Укрїни від 11.02.2019 № 60 та здійснюється виключно на підставі заяви платника податку (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку на доходи фізичних осіб, які повертаються територіальним органом ДПС на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу), поданої до територіального органу ДПС за місцем адміністрування (обліку) помилково та/або надміру сплаченої суми протягом 1095 днів від дня її виникнення.

Яким чином подати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені?

Платник платниками податків має можливість подати заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми J/F1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Нагадую, що робота у приватній частині Електронного кабінету з 07.11.2020 здійснюється з використанням тільки кваліфікованого електронного підпису (КЕП), отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Крім того, заява може бути подана платником податків на офіційну електронну скриньку територіального органу ДПС.

Як заповнити заяву на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені?

У заяві зазначається назва помилково та/або надміру сплаченого податку, збору, платежу, його сума, дата сплати і реквізити з платіжного документа, за якими кошти перераховано до бюджету (код класифікації доходів бюджету, бюджетний рахунок, на який перераховано кошти, код ЄДРПОУ територіального органу Казначейства, на ім’я якого відкрито рахунок, МФО казначейства), та визначається напрям перерахування помилково та/або надміру сплачених коштів, що повертаються:

на поточний рахунок платника податку в установі банку;

на єдиний рахунок (у разі його використання);

на погашення грошового зобов’язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДПС, незалежно від виду бюджету;

у готівковій формі коштів за чеком у разі відсутності у платника податків рахунку в банку.

Додатково до заяви може бути подано копію платіжного документа, на виконання якого помилково та/або надміру сплачений платіж перераховано до бюджету.

Як повернути надміру сплачені податкові зобов’язання з податку на додану вартість?

У разі повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість, зарахованих до бюджету з рахунку платника податку в системі електронного адміністрування податку на додану вартість у порядку, визначеному пунктом 200-1.5 статті 200-1 Податкового кодексу України, такі кошти підлягають поверненню виключно на рахунок платника в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, а у разі його відсутності на момент звернення платника податків із заявою про повернення надміру сплачених податкових зобов’язань з податку на додану вартість чи на момент фактичного повернення коштів - шляхом перерахування на поточний рахунок платника податків в установі банку.

Які строки виконання заяви на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошового зобов’язання та пені?

Після того, як платник податку подав до відповідного теріторіального органу ДПС заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені, йому мають повернути переплату протягом 20 днів з дня подання такої заяви (п.43.5 ст.43 ПКУ). Але щоб це сталося, його заява має пройти  перевірку. Отримана заява буде перевірена на предмет правомірності заявленої суми на повернення та на предмет виконання платником всіх вимог, що дають право на отримання такої переплати з бюджету. Тобто буде перевірено:

- факт наявності переплати з того податку, що вказав у заяві платник податку. Якщо наявність переплати не буде підтверджена, то після закінчення такої перевірки платнику надсилається письмове повідомлення з відмовою у поверненні коштів із зазначенням причини відмови;

- наявність у платника податку податкового боргу. Якщо встановлено, що у платника податку існує податковий борг, то платнику надсилається письмове повідомлення з відмовою із зазначенням причини такої відмови.

Якщо всі перевірки пройдено успішно, то відповідний територіальний орган ДПС готує електронний висновок та передає його для подальшого виконання до Казначейства, якщо податок належить до місцевого бюджету або підлягає розподілу між державним та місцевими бюджетами - після погодження з відповідним фінансовим органом.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua