Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники отримали відповіді на запитання щодо заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів

, опубліковано 31 травня 2021 о 17:52

Під час «гарячої лінії» з платниками податків начальник відділу електронних сервісів Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Валентина Пономарьова надала відповіді на актуальні питання щодо Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Надаємо запитання та відповіді на них.

Чим регламентовано порядок заповнення строки розрахункового документу «Призначення платежу»?

Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок затверджено наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015  № 666, із змінами (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 12 серпня 2015 за № 974/27419).

Як заповнити реквізит розрахункового документу «Призначення платежу» при сплаті підприємством суми грошового зобов'язання з податку на прибуток?

Під час сплати підприємством суми грошового зобов'язання з податку на прибуток реквізити «Призначення платежу» розрахункового документа заповнюються таким чином:

поле № 1:

друкується службовий код (знак) "*" (ознака платежу);

поле № 2:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується код виду сплати «101»;

поле № 3:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується податковий номер платника податків, за якого здійснюється сплата;

поле № 4:

друкується розділовий знак ";" ;

друкується роз'яснювальна інформація про призначення платежу;

поле № 5 - не заповнюється;

поле № 6 - не заповнюється;

поле № 7 - не заповнюється.

Чи приймається платіжний документ до виконання у разі допущення помилки при заповненні?

У разі заповнення реквізиту «Призначення платежу» з порушенням вимог, визначених у Порядку, затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015  № 666, із змінами, документ на переказ приймається до виконання. При цьому вважається, що платник податків/єдиного внеску сплачує грошове зобов'язання/єдиний внесок (код виду сплати 101).

Який код виду сплати необхідно зазначити при сплаті донарахованих сум за результатами перевірки територіального органу ДПС?

У разі слати грошового зобов’язання, визначеного за результатами камеральної перевірки підрозділом, що здійснює адміністрування платежів (юридичні особи), при заповненні реквізиту «Призначення платежу» у полі № 2 друкується код виду сплати 130.

У разі слати грошового зобов’язання, визначеного за результатами документальної/фактичної перевірки підрозділів податкового аудиту, при заповненні реквізиту «Призначення платежу» у полі № 2 друкується код виду сплати 131.

Якщо у платника податків наявний податковий борг по податку, а при заповненні реквізиту «Призначення платежу» у полі № 2 він зазначає код виду сплати 101 для сплати суми грошового зобов'язання з податку, що відбувається з податковим боргом?

У разі наявності у платника податків/єдиного внеску податкового боргу/заборгованості з єдиного внеску розрахунковий документ на переказ коштів приймається до виконання незалежно від напряму сплати, зазначеного у реквізиті «Призначення платежу» розрахункового документа. При цьому зарахування коштів відбувається у порядку черговості, встановленому Податковим кодексом України та Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», а такому виду сплати територіальними органами ДПС присвоюється код виду сплати 140.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua