Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Запити від Держфінмоніторингу: набрав чинності новий порядок

, опубліковано 11 травня 2021 о 15:04

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків доводить до відома платників, що 11 травня 2021 року (з дня опублікування в Офіційному віснику України №36) набрав чинності наказ Міністерства Фінансів України від 05.04.2021 №196 "Про затвердження порядку надання інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій".

Відповідно з цієї дати втратив дію наказ Мінфіну від 23.12.2015 року №1168 щодо затвердження старого порядку.

Так цим Порядком визначено процедуру надання суб'єктом первинного фінансового моніторингу (далі - суб'єкт) на запит Держфінмоніторингу інформації щодо відстеження (моніторингу) фінансових операцій клієнта, операції якого стали об'єктом фінансового моніторингу.

Новий порядок поширюється на суб’єктів господарювання, які підпадають під сферу моніторингу, зокрема, на:

суб’єктів аудиторської діяльності; бухгалтерів; суб’єктів господарювання, що надають послуги з бухгалтерського обліку; суб’єктів господарювання, що здійснюють консультування з питань оподаткування; суб’єктів господарювання, що надають посередницькі послуги під час здійснення операцій з купівлі-продажу нерухомого майна; суб’єктів господарювання, що надають за винагороду консультаційні послуги, пов’язані з купівлею-продажем нерухомого майна; суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю за готівку дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням та виробами з них; суб’єктів господарювання, що надають послуги у сфері лотерей та/або азартних ігор.

Держфінмоніторинг надсилає суб'єкту запит у разі, якщо об'єктом фінансового моніторингу є:

фінансова операція або сукупність пов'язаних між собою фінансових операцій, що можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванням тероризму чи фінансуванням розповсюдження зброї масового знищення;

фінансова операція або інформація про клієнта, пов'язана із вчиненням кримінального правопорушення, що не стосується легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансування тероризму;

інформація про дії з активами, пов'язані з відповідними учасниками фінансових операцій, які їх проводять, за умови наявності ризиків використання таких активів з метою легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та/або фінансування розповсюдження зброї масового знищення, а також будь-яка інформація про такі дії чи події, активи та їх учасників, у тому числі зазначена у запиті уповноваженого органу іноземної держави, відповідно до ч. 3 ст. 31 Закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

У запиті зазначаються інформація про клієнта, фінансові операції якого підлягають відстеженню (моніторингу), період, за який має бути надано інформацію, та ознаки, за якими суб'єкту необхідно надати інформацію про фінансові операції.

Суб'єкт повідомляє Держфінмоніторинг про відстеження фінансових операцій не пізніше наступного робочого дня після проведення кожної фінансової операції.

У разі відсутності фінансових операцій за період відстеження, визначений у запиті, суб'єкт надсилає до Держфінмоніторингу повідомлення про відсутність таких фінансових операцій у вигляді файлу-листа з посиланням на дату та номер запиту у строк, що не перевищує 2 робочих днів з кінцевої дати, зазначеної в запиті.

Суб'єкт протягом 5 робочих днів з дати отримання запиту про моніторинг здійснених фінансових операцій повідомляє Держфінмоніторинг про здійснені фінансові операції, про які раніше не подавав повідомлення про фінансові операції.

У разі відсутності фінансових операцій за період моніторингу здійснених фінансових операцій, визначений у запиті (з урахуванням повідомлень про фінансові операції, наданих раніше), суб'єкт надсилає до Держфінмоніторингу повідомлення про відсутність таких фінансових операцій з посиланням на дату та номер запиту у строк, що не перевищує 2 робочих днів з дня отримання запиту.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

https://t.me/infoTAXbot

 

Підписатись на телеграм-канал ДПС

https://t.me/tax_gov_ua