Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості заповнення акцизної накладної при реалізації пального з власного акцизного складу

, опубліковано 27 квітня 2021 о 17:45

Згідно з п. 231.1 ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), платник податку при реалізації, зокрема, пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого, зокрема, пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

При реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, ним складається акцизна накладна у двох примірниках (п. 231.3 ст. 231 ПКУ). Такий суб’єкт господарювання повинен зареєструвати в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) окремо перший і другий примірник акцизної накладної.

В такій акцизній накладній зазначається, зокрема:

у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «0».

у верхній правій частині акцизної накладної у відповідних полях зазначається номер примірника із наявної кількості примірників такої накладної – цифри «1» або «2» (номер примірника) та «2» (кількість примірників).

При складанні другого примірника акцизної накладної у відповідному полі зазначається реєстраційний номер зареєстрованого в ЄРАН першого примірника такої акцизної накладної.

При реалізації суб’єктом господарювання пального з власного акцизного складу на власний акцизний склад пересувний, такий суб’єкт господарювання є одночасно і постачальником і отримувачем пального, тому у рядках «Особа, що реалізує пальне» та «Особа - отримувач пального» зазначаються його реквізити.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» – зазначається уніфікований номер акцизного складу в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового власного акцизного складу, з якого суб’єктом господарювання фізично відвантажене (відпущене) пальне.

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити власного пересувного акцизного складу, на який фізично відвантажене пальне.


При подальшій реалізації такого пального суб’єкту господарювання - не платнику акцизного податку з власного акцизного складу пересувного на адресу місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, складається акцизна накладна в одному примірнику, яка реєструється в ЄРАН (п. 231.3 ст. 231 ПКУ), в якій зазначається, зокрема:

– у полі «Коди операцій для складання в одному примірнику» – цифра «3» (реалізація пального суб’єкту господарювання - неплатнику);

– у полі «Умови оподаткування» – цифра «0»;

– у полі «Напрям використання» – напрям «0»;

– у полі «Примірник» – цифри «1» (номер примірника) та «1» (кількість примірників);

– у рядку «Особа, що реалізує пальне» – реквізити особи, що реалізує пальне;

– у рядку «Особа - отримувач пального» реквізити суб’єкта господарювання – отримувача пального.
   

У рядках «Акцизний склад/пересувний акцизний склад, з якого фізично відвантажене (отримане) пальне» – зазначаються реквізити акцизного складу пересувного, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне, а реквізити акцизного складу/акцизного складу пересувного, на який фізично відвантажене (отримане) пальне, у відповідних рядках документа не зазначаються.

До рядка «Адреса місця зберігання пального, яке не є акцизним складом, на якому суб’єкт господарювання - неплатник податку зберігає пальне виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки» вносяться такі дані – код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ, область, район, населений пункт, вулиця, номер будинку.

У клітинках акцизної накладної, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються, крім рядків у верхній лівій частині документа, в яких відповідно до форми такого документа може бути внесена цифра «0».

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua