Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості декларування та сплата плати за землю у 2021 році

, опубліковано 26 квітня 2021 о 19:18

Північне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що граничний термін сплати за березень поточного року плати за землю (земельний податок та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (крім громадян) припадає на 30 квітня.

Декларація з плати за землю відповідно до п.46.5 ст.46 ПКУ, затверджена наказом Мінфіну від 16.06.2015 № 560 «Про затвердження форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)», зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.07.2015 за N 783/27228.

Декларація з плати за землю на 2021 рік не змінювалася. Форма декларації для земельного податку та орендної плати за землю єдина.

Однак, якщо суб’єкт господарювання  виступає в ролі платника земельного податку і орендної плати, то вона подає дві окремі декларації по кожному податку за типом форми «звітна».

Діючим законодавством (п. 286.2 ст.286 ПКУ) передбачено право самостійно визначатись з періодичністю поданя податкової декларації з плати за землю: раз на рік чи щомісяця.

Відповідно до (п. 286.2 ст.286 ПКУ) платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст.46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Відповідно до п. 286.3 ст.286 ПКУ платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Зверніть також увагу на те, що декларація подається навіть за наявності податкової пільги зі сплати плати за землю. У такій декларації слід порахувати суму податкової пільги, тобто суму недоотриманого бюджетом податку. Однак податкове зобов’язання зі сплати податку буде нульовим. Наявність пільги не звільняє від обов’язку подавати декларацію.

Крім цього, відповідно до п.286.4 ст.286 за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Необхідно враховувати, що у разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

Плата за землю в Україні сплачується платниками (крім фізичних осіб), які задекларували податкові зобов’язання з плати за землю, щомісячно рівними частинами. Термін сплати — протягом 30 календарних днів місяця, наступного за звітним.

Довідково:

12 квітня 2021 року ДПСУ оприлюднила оновлені (станом на 09.04.2021 року):

Довідник №103/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

Довідник №103/2 інших податкових пільг.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.


Спілкуйтесь з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»: 

https://t.me/infoTAXbot 

Підписатись на телеграм-канал ДПС

https://t.me/tax.gov.ua