Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платники отримали відповіді на запитання щодо обчислення місцевих, рентних, ресурсних платежів та єдиного внеску

, опубліковано 20 квітня 2021 о 20:01

Під час «гарячої лінії» з платниками податків заступник начальника Північного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків Валерій Любічев та головний державний ревізор-інспектор відділу податкового адміністрування підприємств агропромислового комплексу, виробництва тютюну та інших галузей управління податкового адміністрування Людмила Майорова надали відповіді на актуальні питання щодо обчислення місцевих, рентних, ресурсних платежів та єдиного внеску.

Надаємо запитання та відповіді на них.

Чи необхідно заповнювати в податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску відомості по найманим працівникам, якщо доходи на користь даних працівників протягом звітного податкового кварталу не нараховувались та не виплачувались?

Відповідно до п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 розділу IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі - ПКУ) особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску до контролюючого органу за основним місцем обліку. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку - фізичній особі податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Враховуючи вищевикладене, податковий агент при заповненні Розрахунку не вказує відомості по найманим працівникам, якщо протягом звітного податкового періоду на користь даних працівників не нараховувався та не виплачувався дохід.

Чи потрібно відображати в графі «Працювало за цивільно-правовими договорами» додатка 4ДФ до Розрахунку кількість ФОП на користь яких виплачувались доходи?

Наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773) затверджені форма Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок).

Згідно з п. 4 розд. IV до Порядку загальна частина додатка 4ДФ «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» (далі –додаток 4ДФ) до Розрахунку містить інформацію про реквізити, де:

у рядку 5 навпроти напису «Працювало за цивільно-правовими договорами» проставляється кількість працівників, які працюють за цивільно-правовими договорами у звітному періоді, по яких здійснюється нараховування доходу за ознакою доходу «102».

Відповідно до абзацу четвертого п. 3.3 розд. 3 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 № 286 із змінами та доповненнями, до кількості працюючих за цивільно-правовими договорами не належать громадяни-підприємці, які виконували роботи згідно з цивільно-правовими договорами.

Яким чином великий платник податків подає Розрахунок за не уповноважений відокремлений підрозділ?

У разі, якщо відокремлений підрозділ великого платника податків (далі – ВПП) не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок на доходи фізичних осіб до бюджету, то Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) за такий підрозділ подає ВПП до міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП за основним місцем обліку.

ВПП під час відображення даних про відокремлений підрозділ в рядку 032 додатка 4ДФ до Розрахунку зазначає код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади, за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Яким чином нараховують і сплачують єдиний внесок відокремлені підрозділи юридичної особи?

Нараховування і сплату (перерахування) єдиного внеску за відокремлені підрозділи, які не мають окремого балансу, здійснює централізовано головне підприємство – юридична особа за своїм місцезнаходженням.

У разі прийняття юридичною особою рішення про виділення відокремленого підрозділу на окремий баланс та перехід до самостійного ведення ним розрахунків із застрахованими особами, такий відокремлений підрозділ самостійно нараховує та перераховує суми єдиного внеску за своїм місцезнаходженням.

 

Яким чином роботодавець розраховує єдиного внеску, якщо найманий працівник працює неповний робочий день та отримує заробітну плату менше мінімальної?

Роботодавець розраховує суму єдиного внеску, як добуток розмiру мiнiмальної заробiтної плати, встановленої законом на мiсяць, за який отримано дохiд (прибуток), та ставки єдиного внеску незалежно від того, що працівник працював не повний робочий день. При нарахуванні заробітної плати (доходів) фізичним особам з джерел не за основним місцем роботи ставка єдиного внеску застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.

 

Який тимчасовий коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства застосовується у 2021 році на ділянках надр, де проводиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, геолого-економічна оцінка запасів яких не виконана, користувачами надр при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин?

Державною комісією України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України встановлено такі тимчасові коефіцієнти рентабельності гірничодобувних підприємств (промислів) на ділянках надр, де проводиться господарська діяльність з видобування корисних копалин, але геолого-економічна оцінка їх запасів з належним визначенням цього коефіцієнта ще не виконана, для застосування користувачами надр при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин у 2021 році:

для нафтогазодобувних підприємств – 1,262;

для інших гірничодобувних підприємств – 0,103.

Чи подається копія податкової декларації з рентної плати, яка містить додаток з рентної плати за спеціальне використання води, до контролюючого органу за місцем податкової реєстрації СГ, який подає податкову декларацію за неосновним місцем обліку (місцезнаходженням водних об’єктів, з яких здійснюється використання води), у тому числі за структурні підрозділи?

Якщо місце обліку платника рентної плати за спеціальне використання води не збігається з місцезнаходженням водних об’єктів або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність з використанням обсягів води, отриманих шляхом забору з таких водних об’єктів, то такому платнику необхідно стати на облік і подати податкову декларацію з рентної плати з відповідними додатками за місцем розташування об’єкту оподаткування.

Якщо суб’єкт господарювання має розташовані на територіях інших, ніж головне підприємство адміністративно - територіальних одиниць, структурні підрозділи, якими здійснюється використання води, отриманої шляхом забору з водних об’єктів, то такий суб’єкт господарювання повинен стати на облік як платник рентної плати за спеціальне використання води за такими неосновними місцями обліку в контролюючих органах за місцезнаходженнями таких водних об’єктів.

При цьому нормами Податкового кодексу України не передбачено подання копії податкової декларації з рентної плати, яка містить додаток з рентної плати за спеціальне використання води, до контролюючого органу за основним місцем обліку (місцем податкової реєстрації), якщо така податкова декларація подається за неосновним місцем обліку – місцезнаходженням водних об’єктів (за місцем здійснення використання води), та головним підприємством за структурні підрозділи.

Чи подається Податкова декларація екологічного податку з додатками, якщо у звітних періодах поточного року платник екологічного податку не мав об’єктів оподаткування (не здійснював викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів)?

Платник екологічного податку, який подав до контролюючого органу заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку та у звітних періодах поточного року не здійснював викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів не подає за ці звітні періоди Податкову декларацію екологічного податку. В іншому випадку подається Податкова декларація із відповідними додатками (за тими видами об’єктів оподаткування, по яких у минулому році здійснювалося обчислення податкових зобов’язань).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua