Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» щодо застосування РРО/ПРРО та новацій в податковому законодавстві в 2022 році

, опубліковано 03 лютого 2022 о 18:42

У Північному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з великими платниками податків відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків щодо застосування РРО/ПРРО та новацій в податковому законодавстві в 2022 році відповідала завідувач сектору фактичних перевірок Лариса Гранкіна.

Чи необхідно відображати в розрахункових документах цифрове значення штрихкоду марки акцизного податку?

 З 1 січня 2022 р. набрали чинності зміни до пункту 11 статті 3 розділу ІІ Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», внесені Законом України від 30.11.2021 р. № 1914-ІХ.

Згідно зі змінами суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, зобов’язані:

проводити розрахункові операції через РРО та/або через програмні РРО для підакцизних товарів з використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості, а також із зазначенням цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку (серія та номер) при роздрібній торгівлі алкогольними напоями.

Яка відповідальність за невидачу чеку у ході проведення розрахункових операцій?

Відповідно до пункту 1 статті 17 Закону України від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР «Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (зі змінами та доповненнями) починаючи з 1 січня 2022 року у разі встановлення в ході перевірки факту невидачі (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, застосовуються фінансові санкції у розмірах 100% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за порушення, вчинене вперше, або 150% вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) - за кожне наступне вчинене порушення.

Яким чином для суб’єкта господарювання підтверджуватиметься факт передачі даних від ПРРО до фіскального сервера?

Факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності ПРРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера.

Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

Чи необхідно щоденно створювати (друкувати) на РРО/ПРРО фіскальні звітні чеки та забезпечувати їх зберігання?

Суб’єкти господарювання зобов’язані щоденно створювати у паперовій та/або електронній формі фіскальні звітні чеки у разі здійснення розрахункових операцій.

Фіскальні звітні чеки зберігаються у книгах обліку розрахункових операцій (у разі її ведення) або в інший спосіб, не заборонений законодавством.

 Яким чином контролюється час роботи в режимі офлайн?

Порядком реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317 передбачено вимоги до ПРРО, програмне рішення якого під час роботи в режимі офлайн має забезпечувати контроль залишку часу протягом якого може тривати режим офлайн (36 годин підряд або 168 годин на місяць).

Час, протягом якого ПРРО перебував у режимі офлайн, підраховується шляхом сумування таких періодів: від дати та часу, що зазначаються у повідомленні з відміткою «початок переведення ПРРО в режим офлайн» до дати та часу, зазначених у повідомленні «завершення режиму офлайн».

Від дати та часу, зазначених у повідомленні «завершення режиму офлайн» до дати та часу, зазначених у повідомленні «початок переведення ПРРО в режим офлайн», якщо в період між такими строками на фіскальному сервері не реєструвались на фіскальному сервері у режимі онлайн-обміну розрахункові документи, отримані від цього ПРРО. 

Як зареєструвати касира для програмного РРО?

Касир може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням свого електронного підпису/електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру програмних РРО за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа.