Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий контроль за інтернет-торгівлею

, опубліковано 02 січня 2024 о 09:07

Підрозділами податкового аудиту ДПС на постійній основі здійснюються активні заходи податкового контролю суб’єктів господарювання в частині продажу товарів через мережу інтернет із  застосуванням належним чином зареєстрованих реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі – ПРРО).

Усі суб’єкти господарювання зобов’язані виконувати вимоги Закону України    від 6 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Наразі продаж товарів через мережу інтернет не звільняє платників податків від державної реєстрації, а також, у разі здійснення оплати за товари у готівковій формі, від застосування РРО/ПРРО.

Так, наприкінці жовтня 2023 року працівниками відділу фактичних перевірок підрозділу податкового аудиту Головного управління ДПС у Тернопільській області в ході проведення фактичної перевірки інтернет-магазину, який здійснює реалізацію гумових виробів, виявлено найманого працівника без укладення трудового договору та встановлені порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги).

За результатами проведеної фактичної перевірки на порушника складено матеріали перевірки та протоколи про адміністративні правопорушення  за статтями 1551 та 16315 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Крім того, копії матеріалів перевірки передані до територіального управління Державної служби України з питань праці для вжиття відповідних заходів та застосування до порушника штрафних санкцій.

 Наразі до порушника очікується притягнення до адміністративної відповідальності та застосування значних штрафних (фінансових) санкцій.

Державна податкова служба України застерігає фізичних осіб та інших суб’єктів господарювання про недопустимість здійснення господарської діяльності без держреєстрації та звертає увагу щодо обов’язкового застосування РРО/ПРРО при продажу товарів через мережу інтернет у разі здійснення оплати за товари у готівковій формі.

Для оперативного реагування на незаконну господарську діяльність (торгівля без державної реєстрації, без застосування РРО, без наявності відповідних ліцензій, тощо) можна інформувати ДПС про такі випадки через чат-бот «StopViolationBot» месенджеру «Telegram».